Welke milieustickers heb je nodig voor Europa?

Met de auto door Europa reizen geeft vrijheid en gemak om verschillende landen te ontdekken. Maar het brengt ook verplichtingen met zich mee. Steeds meer landen verplichten milieustickers om vervuiling tegen te gaan. Deze stickers zijn vooral belangrijk in stedelijke gebieden. In dit artikel lees je welke stickers nodig zijn, zoals die van Frankrijk en Duitsland. Ook zijn er landen waar vergelijkbare regels gelden.

Duitsland: De Umweltplakette

Duitsland gebruikt de Umweltplakette, een groene milieusticker voor voertuigen. Voertuigen met emissieklasse Euro 4, Euro 5 of hoger komen in aanmerking voor deze sticker. Deze is verplicht in veel steden, waaronder Berlijn, Düsseldorf en München. De milieuzones, ook wel Umweltzones genoemd, worden duidelijk aangegeven met borden langs de weg. Alle informatie over de milieuzones van Duitsland vind je op reisklaar.nl. De regeling geldt voor alle voertuigen, ongeacht het land van herkomst. Zonder milieusticker een Umweltzone binnenrijden kan leiden tot een boete van €100.

Tips voor Lübeck

Frankrijk: De Crit’Air-sticker

In veel Franse steden en omliggende gebieden is de Crit’Air-sticker verplicht. De sticker wordt in het Frans ook wel ‘Certificat Qualité de l’Air’ genoemd. Het kent 6 verschillende klassen en hangt af van het type voertuig en de uitstoot. Er mag niet gereden worden in milieuzones (‘zones à faibles émissions mobilité’) zonder het Crit’Air-vignet. Dit geldt zowel voor Franse als buitenlandse voertuigen, net zoals in Duitsland. Doe je dit toch, dan kun je een boete krijgen van minimaal €68. Hier vraag je milieusticker voor Frankrijk eenvoudig aan.

De twee belangrijkste milieustickers in Europa

Momenteel worden vooral de Duitse en Franse milieustickers veel gebruikt in Europa. Het is belangrijk om te weten dat de Franse milieusticker niet geldig is in Duitsland en andersom. Maar deze vignetten kunnen wel gebruikt worden in andere Europese landen. Daarom is het aanschaffen van deze milieustickers een praktische en slimme keuze.

Welke milieusticker voor de Spaanse milieuzones?

Spanje kent een milieusticker voor steden zoals Madrid en Barcelona. Deze stickers zijn er in vier categorieën: B, C, ECO en Zero. Buitenlandse voertuigen, zoals Nederlandse auto’s, kunnen deze sticker niet aanvragen. Gelukkig worden de Franse Crit’Air-sticker en de Duitse Umweltplakette in de meeste zones erkend. Controleer vooraf de regels, want deze verschillen per stad.

Het Franse vignet gebruiken in Zwitserland

In Genève is een milieusticker verplicht bij ernstige luchtvervuiling. Het kanton Genève gebruikt de Stick’Air-sticker, een systeem dat sterk lijkt op de Franse Crit’Air-sticker en vier emissiecategorieën heeft. De Franse Crit’Air-sticker wordt in Genève erkend, maar andersom niet: de Zwitserse Stick’Air is niet geldig in Frankrijk. Het aanschaffen van de Franse milieusticker is daarom een handige keuze voor wie naar Zwitserland reist. Hiermee voldoe je aan de eisen in Genève en kun je de sticker ook in Frankrijk gebruiken. De milieuzone in Genève, bekend als de ‘périmètre de circulation différenciée’, omvat de stad en omliggende gemeenten zoals Carouge, Cologny, Lancy en Vernier. Deze zone wordt alleen ingesteld bij hoge luchtvervuiling.

Bazel in Zwitserland

Hoe vraag je de milieustickers eenvoudig aan?

Je hoeft niet te wachten tot je in het land zelf bent om een milieusticker aan te vragen. Het proces is eenvoudig en kan snel online worden geregeld, waardoor je goed voorbereid bent. Volg deze stappen:

  1. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit online te regelen, een daarvan is via Reisklaar.nl
  2. Voertuiggegevens invullen: Vul eenvoudig een paar gegevens in, zoals het kentekennummer en voertuigidentificatienummer, en je bent klaar!
  3. Rond de bestelling af. Kies een gewenste betaalmethode, zoals iDEAL, Bancontact, Mastercard, etc.
  4. Wacht tot je de sticker ontvangt. Deze wordt per post naar je huis gestuurd.
  5. Bevestig de sticker op je voertuig. Plak de sticker aan de binnenkant van de voorruit, bij voorkeur aan de passagierskant. Zorg ervoor dat deze goed zichtbaar is.

Heeft de kunst van het langzaam reizen ontdekt. Niet meer gehaast lijstjes afwerken wanneer je op een bestemming bent, maar ruimte voor spontane (en lokale) ervaringen. Reist graag met de trein naar en op een bestemming om nieuwe omgevingen te zien. Sinds mijn 29e reis ik minimaal 1x per jaar alleen, de beste manier om nieuwe ervaringen op te doen en een ultieme manier van Slow Travel. Liefde voor New York, Waddeneilanden en ook voor bestemmingen waar natuur en strand bij elkaar komen. Wil jou inspireren om langzaam te reizen en meer te ervaren.

Your Travel Guide

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on