Winters genieten in Dolomieten
De indrukwekkende bergen van de Latemar zie ik in de verte opdoemen. Precies het plaatje dat ik associeer met de bergen in de Dolomieten. Waar ik eerder bezoeken aan de Dolomieten bracht in de zomer, ben ik er nu in de winter. De pieken van de Latemar zijn omringd door sneeuw en de eerste skiërs zie ik voorbij komen. In een paar dagen maak ik kennis met de Dolomieten in de winter en geniet ik van al het goede dat de Dolomieten te bieden hebben.
Waar liggen de Dolomieten?
Je vindt de Dolomieten net onder Oostenrijk, in het noorden van Italië. In de volksmond heeft iedereen het vaak over de Dolomieten, maar eigenlijk bestaat het gebied uit drie verschillende regio’s. Zo heb je Veneto, Südtirol en Friuli Venezia. De meeste bekende bezienswaardigheden liggen in de regio Zuid-Tirol. Denk hierbij aan de Drei Zinnen, Lago di Braies, de Seceda en Seiser Alm. En dat zijn toch de plekken waarvoor iedereen naar de Dolomieten afreist.
Toch zijn er naast deze bekende hoogtepunten minder bekende plekken die absoluut de moeite waard zijn. Zo ging ik al eens met gidsen wandelen naar de Stevia Hütte en de Bonner hütte. Er zijn nog genoeg plekken die ik graag zou willen zien. Naast indrukwekkende natuur staan de Dolomieten ook bekend om hun gastronomie en ik kan je vertellen dat je echt heerlijk kunt eten in de Dolomieten.
Kijk overigens niet raar op als je twee plaatsnamen op de borden ziet staan. Sinds 1919 hoort de regio bij Italië, daarvoor was het Oostenrijks grondgebied. De meeste mensen in de regio spreken beter Duits dan Italiaans. Ook op de menukaart zie je nog genoeg invloeden uit Oostenrijk terug. Er is daarnaast nog een officiële taal: Ladnisch.
Winter activiteiten in de Dolomieten
Misschien denk je niet direct aan een wintersport in Italië, maar de Dolomieten, en dus Zuid-Tirol, zijn uitermate geschikt voor skiën en snowboarden. Na drie dagen in de Eggental regio zag ik hoe fijn het is om hier te skiën. Met pistes voor ieder niveau kun je er met verschillende samenstellingen naar toe reizen.
Wintersport mogelijkheden in Zuid-Tirol
Zuid-Tirol telt 30 skigebieden en 9 daarvan behoren tot het netwerk van Dolomiti Superski. Deze skipas geeft je toegang tot 1200 kilometer aan pistes. Hierdoor is het netwerk van Dolomiti Superski het grootste netwerk ter wereld. De meeste pistes liggen tussen de 1500 en 3200 meter en daardoor heb je gegarandeerde sneeuw op de pistes. Andere skigebieden in deze regio zijn:
- Ortler Skiarena – 15 gebieden en 400 kilometer piste
- Skinetwerk Südtirol Wipptal – 3 gebieden
- Skiworld Ahrntal – regio met de hoogste bergen
Onder de Dolomiti Superski behoren de volgende gebieden:
- 3 Zinnen Dolomites
- Alta Badia
- Gröden – Val Gardena
- Seiser Alm – Alpe Di Siusi
- Plose
- Kronplatz – Plan de Corones
- Gitschberg – Jochtal – Rio Pusteria
- Carezz
- Obereggen – Ski center Latemar
- Jochgrimm – Passo Oclini
(aangezien ik zelf alleen in Obereggen en Carezza heb geskied, behandel ik alleen deze gebieden)
![Skiën in de Dolomieten](https://www.yourtravelguide.nl/wp-content/uploads/2025/02/Winter-Dolomieten-30-768x1024.jpg)
![Skiën in de Dolomieten](https://www.yourtravelguide.nl/wp-content/uploads/2025/02/Winter-Dolomieten-22-768x1024.jpg)
![Skiën in de Dolomieten](https://www.yourtravelguide.nl/wp-content/uploads/2025/02/Winter-Dolomieten-8-683x1024.jpg)
Skigebied Obereggen
Op dag 1 starten we in Obereggen. Nadat we de skispullen hebben aangemeten, is het tijd om omhoog te gaan. We pakken de gondola naar de Epicher Laner Alm. Vanaf hier pakken we de eerste piste naar beneden. Het gebied heeft 50 kilometer aan pistes. De pistes zijn blauw, rood en zwart. Hierdoor is het voor ieder niveau toegankelijk. De pistes zijn te bereiken via 18 liften. Zin om even te pauzeren of om te lunchen? Dat kan bij een van de 12 hutten in het gebied.
Aangezien ik een complete beginner ben, waag ik mij aan de blauwe pistes in de buurt van de lift. Heel af en toe kom ik een stukje rood tegen, maar gelukkig is daar de instructeur die mij erheen loodst. We skiën een ochtend in het gebied en ik daal via 2 pistes af. Ik maak na 20 jaar weer kennis met skiën, geniet ondertussen van het zonnetje op mijn gezicht en stiekem kan ik af en toe naar de indrukwekkende bergmassa van de Latemar kijken. Een betere start kan ik niet wensen. En aangezien ik alleen de klassieke val uit de stoeltjeslift heb, ben ik enorm tevreden na dag 1.
Wil je alleen in dit gebied skiën? Dan kun je een Val di Fiemme/Obereggen day pass aanschaffen.
![Skiën in de Dolomieten in Obereggen](https://www.yourtravelguide.nl/wp-content/uploads/2025/02/Winter-Dolomieten-23-576x1024.jpg)
![Skiën in de Dolomieten in Obereggen](https://www.yourtravelguide.nl/wp-content/uploads/2025/02/Winter-Dolomieten-7-683x1024.jpg)
Skigebied Carezza
De volgende dag pakken we een nieuw skigebied. Carezza staat bekend als een familiegebied met makkelijkere pistes dan Obereggen. Ideaal voor mij als beginner. Ik neem de eerste twee keer de lopende band omhoog om weer even het gevoel te hebben. Daarna is het tijd voor de Hubertus gondola die ons naar de top brengt voor een blauwe piste. Vanaf hier begin ik weer aan mijn ‘les’ naar beneden. Het is een relatief makkelijke piste met af en toe een steil stuk.
Het gebied heeft 40 kilometer aan piste – ik als beginner heb voornamelijk dezelfde piste gepakt, maar mijn reisgenoten hebben zich een hele dag vermaakt op de pistes. Ook hier zijn er blauwe, rode en zwarte pistes, dus ondanks dat het bekend staat als familiegebied, kan iedereen hier terecht. Via 12 liften kom je bij de verschillende pistes uit. Voor de lunch gaan we naar de Latmor Alm. Een relatief nieuwe berghut waar je alleen maar gerechten kunt krijgen die uit de regio komen. En dat is precies waar dit gebied om bekend staat. Ze streven naar duurzaamheid.
Van eigenaar Florian Eisath horen we hoe Carezza bezig is met het thema duurzaamheid. Er zijn projecten die ervoor zorgen dat de CO2 voetafdruk wordt gemeten en geoptimaliseerd, er wordt gebruik gemaakt van groene energiebronnen, ook voor het prepareren van de piste wordt naar duurzame oplossingen gekeken. Bij de berghutten worden veelal lokaal geteelde groenten gebruikt, minder vlees en een gezonde menukaart aangeboden. Een super initiatief waar je als wintersporter vaak niet eens bewust van bent.
![Skiën in de Dolomieten in Carezza](https://www.yourtravelguide.nl/wp-content/uploads/2025/02/Winter-Dolomieten-43-768x1024.jpg)
![Skiën in de Dolomieten in Carezza](https://www.yourtravelguide.nl/wp-content/uploads/2025/02/Winter-Dolomieten-26-768x1024.jpg)
![Skiën in de Dolomieten in Carezza](https://www.yourtravelguide.nl/wp-content/uploads/2025/02/Winter-Dolomieten-27-768x1024.jpg)
Andere winterse activiteiten
Ben je niet echt een skiër of snowboarder? Ook dan zijn er voldoende mogelijkheden om de Dolomieten in de winter te bezoeken.
Mindfulness wandeling
Misschien niet de eerste activiteit waar je aan denkt bij een wintersportvakantie, maar wel een die ik je zeker kan aanraden is Mindful Latemar Trail. Een combinatie van een wandeling met mindfulness. Onder begeleiding van Dr. Thomas Bernagozzi gaan we gewapend met een mat de bergen in. We wandelen een stuk voordat Thomas aangeeft dat we hier onze matten kunnen neerleggen.
Hier blijkt overigens midden in de sneeuw te zijn. Geen probleem, het matje houdt eventuele sneeuw tegen en het zonnetje schijnt. We gaan liggen en Thomas vraagt ons om de ogen dicht te doen en start met een bodycheck. Het voelt een beetje onwennig om in de sneeuw op een matje te liggen, maar al snel geef ik mij daar aan over. Na een korte meditatie lopen we een stukje omhoog om daar een adem meditatie te doen. Doordat we deze keer staan, ervaar ik meer geluiden om mij heen en is concentreren iets moeilijker. Toch blijft het een heerlijk ontspannende activiteit om te doen (deze activiteit kun je ook in de zomer doen en ook zonder begeleiding).
![Mindfullness wandeling in de Dolomieten](https://www.yourtravelguide.nl/wp-content/uploads/2025/02/Winter-Dolomieten-41-768x1024.jpg)
![Mindfullness wandeling in de Dolomieten](https://www.yourtravelguide.nl/wp-content/uploads/2025/02/Winter-Dolomieten-51-768x1024.jpg)
![Mindfullness wandeling in de Dolomieten](https://www.yourtravelguide.nl/wp-content/uploads/2025/02/Winter-Dolomieten-50-1024x768.jpg)
Wandelen & Sneeuwschoenwandelen
Naast twee dagen skiën hebben we de tijd om de omgeving wandelend te verkennen. We besluiten vanuit ons hotel in Carezza te wandelen naar het meer van Carezza en de hangbrug in de buurt. Het heeft gesneeuwd die ochtend wanneer we naar buiten gaan. Heel af en toe vallen er nog steeds sneeuwvlokken naar beneden. Het blijft toch iets magisch te hebben, vers gevallen sneeuw. En stiekem zijn we blij dat het gevallen is. De bospaden zijn redelijk glad en het laagje sneeuw maakt het begaanbaar.
We wandelen een stuk van de trail 6 die start achter ons hotel. Af en toe is het glijden naar beneden, maar dat mag de pret niet drukken. We komen aan bij de hangbrug, beneden probeert een kleine rivier zijn weg te vinden tussen de bevroren delen. We maken een paar foto’s op de brug en wandelen naar het Lago di Carezza. In de zomer een helderblauw meer met op de achtergrond de bergtoppen. In de winter is het meer bevroren en zie je daar helaas niets van. Wel maken we een ronde om het meer en volgen we trail 10 terug naar Carezza. Een heerlijke wandeling in de sneeuw en voor ons een goede afsluiter van actief zijn in de sneeuw.
Niet alleen wandelen is mogelijk in Zuid-Tirol, ook de sneeuwschoenen kunnen onder gebonden worden. Er zijn verschillende mogelijkheden voor sneeuwschoenwandelen.
![Wandelen in de winter in de Dolomieten](https://www.yourtravelguide.nl/wp-content/uploads/2025/02/Winter-Dolomieten-47-683x1024.jpg)
![Wandelen in de winter in de Dolomieten](https://www.yourtravelguide.nl/wp-content/uploads/2025/02/Winter-Dolomieten-42-768x1024.jpg)
![Wandelen in de winter in de Dolomieten](https://www.yourtravelguide.nl/wp-content/uploads/2025/02/Winter-Dolomieten-33-576x1024.jpg)
![Wandelen in de winter in de Dolomieten](https://www.yourtravelguide.nl/wp-content/uploads/2025/02/Winter-Dolomieten-46-683x1024.jpg)
Langlaufen
Een andere manier om actief te zijn in Zuid-Tirol in de winter is langlaufen. Er zijn voldoende mogelijkheden om de pistes al langlaufend te verkennen. Met meer dan 1800 kilometer aan loipes is langlaufen in Zuid-Tirol voor iedereen geschikt.
Waarom kiezen voor een wintersport in de Dolomieten?
Nu gaan de meeste wintersporters naar Oostenrijk of Frankrijk om te skiën, Italië is minder bekend als wintersportgebied. Toch zijn er genoeg redenen om af te reizen naar Zuid-Tirol voor een wintersport (of in andere seizoenen natuurlijk):
- Gastronomie – de keuken in Zuid-Tirol is een mix aan Oostenrijkse en Italiaanse invloeden. Er zijn daarnaast Zuid-Tiroolse specialiteiten zoals appels, wijn en spek. Veel producten in restaurants zijn lokaal en komen van boeren uit de omgeving. Zo is er een boer die levert bij 7 hotels en 1 restaurant in de regio. Er zijn meer van dit soort initiatieven zoals de Eggental Taste Local waar boerderijen en hotels samenwerken. Hierdoor kunnen ze elkaar versterken en staan er verse en lokale producten op de menukaart.
- Het weer – Zuid-Tirol kent 300 zonnige dagen per jaar. Niets is lekkerder dan om een zonnetje in je gezicht te voelen als je aan het skiën bent of aan het lunchen op het terras. In principe hoef je je niet druk te maken om de sneeuwzekerheid op de pistes. Tijdens ons bezoek zag ik onderweg nog grote delen groen, maar de condities op de pistes waren goed. Sneeuw komt in de Dolomieten vanuit het zuiden, vanuit het noorden wordt het tegengehouden door de Brenner.
- Vriendelijkheid – de gastvrijheid in de regio is een van de redenen waarom ik ook terugkeer.
- Duurzaamheid – Er zijn verschillende initiatieven in de regio die bezig zijn met duurzaamheid. Eerder noemde ik al Eggental Taste Local en het skigebied Carezza, je kunt ook gebruikmaken van de Südtirol Pass. Deze kaart geeft je de mogelijkheid om gratis te reizen in de regio. Je krijgt deze wanneer je overnacht in Zuid-Tirol.
![Winter in de Dolomieten](https://www.yourtravelguide.nl/wp-content/uploads/2025/02/Winter-Dolomieten-48.jpg)
Lekker eten in de Dolomieten
Een aantal tips om uit eten te gaan in de regio Eggental:
- Restaurant Tschein – veel lokale gerechten
- Marxnkeller – traditioneel eten
- Oberholz hut – perfect om te eten wanneer je aan het skiën (ook te bereiken zonder ski’s) bent in Obereggen, prachtig ontworpen berghut met fijne menukaart
- Hotel Pfösl een van de restaurants die samenwerken met boer Michael Pfeiffer waarbij letterlijk ieder product uit de regio komt
- Latmor Alm – nieuwe berghut met veel aandacht voor lokale producten
- Sonnalp – fijne locatie aan de piste waar je goed kunt eten
![Leuke restaurants in de Dolomieten](https://www.yourtravelguide.nl/wp-content/uploads/2025/02/Winter-Dolomieten-29-768x1024.jpg)
![Leuke restaurants in de Dolomieten](https://www.yourtravelguide.nl/wp-content/uploads/2025/02/Winter-Dolomieten-17-683x1024.jpg)
![Leuke restaurants in de Dolomieten](https://www.yourtravelguide.nl/wp-content/uploads/2025/02/Winter-Dolomieten-12-683x1024.jpg)
![Leuke restaurants in de Dolomieten](https://www.yourtravelguide.nl/wp-content/uploads/2025/02/Winter-Dolomieten-6-683x1024.jpg)
![Leuke restaurants in de Dolomieten](https://www.yourtravelguide.nl/wp-content/uploads/2025/02/Winter-Dolomieten-4-683x1024.jpg)
![Leuke restaurants in de Dolomieten](https://www.yourtravelguide.nl/wp-content/uploads/2025/02/Winter-Dolomieten-1-683x1024.jpg)
![Leuke restaurants in de Dolomieten](https://www.yourtravelguide.nl/wp-content/uploads/2025/02/Winter-Dolomieten-10-683x1024.jpg)
Overnachten in de Dolomieten
Tijdens mijn reis verbleef ik in de regio Eggental. Hier bevinden zich de skigebieden Carezza en Obereggen. Overnachten deed ik bij twee hotels:
- My Daum – heerlijk en enorm ruim opgezet hotel met een hele fijne infinity pool
- Alpenrose – ski – in hotel met fijne faciliteiten zoals een zwembad en een sauna
![My Daum in de Dolomieten](https://www.yourtravelguide.nl/wp-content/uploads/2025/02/Winter-Dolomieten-21-768x1024.jpg)
![](https://www.yourtravelguide.nl/wp-content/uploads/2025/02/Winter-Dolomieten-20-768x1024.jpg)
![My Daum in de Dolomieten](https://www.yourtravelguide.nl/wp-content/uploads/2025/02/Winter-Dolomieten-18-1024x768.jpg)
![Alpenrose in de Dolomieten](https://www.yourtravelguide.nl/wp-content/uploads/2025/02/Winter-Dolomieten-32-768x1024.jpg)
![Alpenrose in de Dolomieten](https://www.yourtravelguide.nl/wp-content/uploads/2025/02/Winter-Dolomieten-31-768x1024.jpg)
Praktische informatie
Hoe kom je in de Dolomieten?
Ik ben inmiddels meerdere keren in deze regio geweest en alle keren met het openbaar vervoer. Je kunt met een Interrail pas reizen en in 2025 zijn er een aantal mogelijkheden om met de European Sleeper naar Zuid Tirol te reizen. De nachttrein vertrekt vanuit Breda of Eindhoven via Innsbruck naar Bolzen in Zuid Tirol. Je kunt zelfs nog een bezoek aan Venetië eraan toevoegen als je wilt. Je kunt eventueel een ‘gewoon’ treinticket kopen via NS Internationaal, dat deed ik tijdens mijn eerste bezoek aan de regio. In de regio zelf kun je met het OV reizen, met een Sudtirol pass kun je gratis alle bussen pakken. Je krijgt deze pas wanneer je overnacht bij een van de hotels in de regio.
Let op: ga je met de auto, vanaf 15 november tot 15 maart is een winteruitrusting verplicht.
![Winter in de Dolomieten](https://www.yourtravelguide.nl/wp-content/uploads/2025/02/Winter-Dolomieten-5-1024x683.jpg)
![Winter in de Dolomieten](https://www.yourtravelguide.nl/wp-content/uploads/2025/02/Winter-Dolomieten-28-1024x768.jpg)
![Winter in de Dolomieten](https://www.yourtravelguide.nl/wp-content/uploads/2025/02/Winter-Dolomieten-11-1024x683.jpg)